DISTRIBUIE ARTICOLUL

Creşte alarmant numărul cazurilor de gripă în judeţul Buzău. După ce, în weekend, testele rapide au indicat prezenţa virusului gripal de tip A sau B la un adult şi 11 copii, luni, alţi 11 bolnavi au primit un diagnostic asemănător. Deocamdată, autorităţile spun că nu e cazul suspendării cursurilor în nici o unitate de învăţământ din judeţ.

DSP Buzău a primit marţi analizele de laborator din Capitală prelevate de la pacienţii la care testul rapid a arătat că ar fi vorba de gripă.    Au fost confirmate  două teste în cazul elevilor de la Şcoala nr. 7, spune medicul epidemiolog Carmen Scântei din cadrul DSP Buzău.   La Şcoala nr. 7 din municipiul Buzău, unde  au fost confirmate cazuri de gripă de către Bucureşti, marţi, 21 ianuarie, absenteismul a fost foarte ridicat. La schimbul de  marţi dimineaţă au absentat 112 copii, faţă de 87 câţi au lipsit luni.    Medicul epidemiolog Carmen Scântei precizează că nu se poate vorbi deocamdată despre focare sau despre o epidemie de gripă pentru că testul rapid este unul orientativ. 

La şcoala respectivă, unde sunt  înscrişi 974 de elevi, sunt înregistrate 7 cazuri de gripă, mai spune dr. Carmen Scântei de la DSP Buzău.   Tot în cursul zilei de 21 ianuarie, la Direcţia de Sănătate Publică Buzău a mai sosit o confirmare de la laboratorul Institutului “Cantacuzino” şi pentru o probă prelevată de la un copil de la Centrul Maternal.   Luni, 20 ianuarie, 11 copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 17 ani, s-au prezentat,  la secţia Pediatrie a Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău. 

Citeste  Atentie, soferi. Politia a inceput controalele. Toti soferii sunt obligati sa aiba asta in masina. Amenzile incep de la 1000 de lei

În urma testului rapid minorii au fost diagnosticaţi cu gripa de tip A şi B, a anunţat, Adriana Bunilă purtător de cuvânt al Biroului de presă al unităţii medicale.   Ei se adaugă altor 12 persoane, un tânăr de 20 de ani şi 11 copii cu vârste cuprinse între 1 şi 12 ani, diagnosticate cu gripă de tip A şi B în perioada 18-20 ianuarie. Dintre copiii diagnosticaţi cu gripă în urma testării rapide, patru au fost direcţionaţi cătrte Spitalul „Victor Babeş” din Capitală.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă, copiii prezentau febră foarte mare, cefalee şi vărsături.   Dat fiind numărul mare de îmbolnăviri într-un timp scurt, vizitele în secţiile Pediatrie, Neonatologie, ATI şi Oncologie ale Spitalului Judeţean Buzău au fost suspendate, luni,  şi s-a luat măsura ca personalul medical şi pacienţii suspecţi de gripă de la secţia Pediatrie a UPU să poarte echipament de protecţie, respectiv mască, a anunţat conducerea unităţii sanitare.   Direcţia de Sănătate Publică a solicitat situaţia absenţelor în şcoli  care ar putea constitui un indiciu asupra situaţiei îmbolnăvirilor elevilor. De altfel, medicul epiudemiolog Carmen Scântei spune că a fost efectuată o instruire cu medicii din şcoli pentru a se lua măsuri preventive.

Citeste mai mult: adev.ro/q4gttn

Susține presa independentă
Ai un pont? E-mail: stiri@stiri-buzau.ro
DISTRIBUIE ARTICOLUL