DISTRIBUIE ARTICOLUL

Tabăra de sculptură de la Năeni este amplasată pe vârful dealului Tigoarea in apropierea Bisericii dintr-o piatră. 

Numele dealului pe care sunt expuse sculpturile provine din grecescul “tegora”, care înseamna “loc sacru”.

De aici, pot fi admirate spre nord crestele munților Carpați, iar spre sud se vede Bărăganul.

Sub îndrumarea meșterului Manole, copiii talentați învațau să sculpteze în calcarul extras dintr-o carieră din apropiere, până în anul 1988, când această tabără a fost închisă. În 2009, la inițiativa primarului Marian Apostol, tabăra s-a redeschis. Un grup de elevi ai Liceului de Artă din Buzău, îndrumat de profesorii Ciprian Dominoski și Ana Pănăitescu a realizat aici, dintr-o gresie galbenă recent descoperită, un complex numit Dacologie. Copii care au lucrat la acest complex au varste mai mici de 14 ani.

Sculptura ce întruchipează grija mamei față de prunc, una dintre valorile cele mai importante regăsite in familie. 
Principalul avantaj al soldatilor geto-daci era credinta care-i făcea să lupte fără frica de moarte, ei murind cu zămbetul si numele lui Zamolxe pe buze.

Draco (sau Dracon) a fost stindardul de luptă al dacilor, al costobocilor și tyrageților de pe actualul teritoriu al Moldovei precum și a daco-tracilor moesi de la sud de Dunăre.
Avea forma unui cap de lup cu gura deschisă, care se continua cu un corp de balaur, confecționat din material textil sau din piele care se umfla în bătaia vântului iscând un zgomot care imita urletul lupilor îngrozind dușmanul și alcătuia o flamură serpentiformă orizontală.

Susține presa independentă
Ai un pont? E-mail: stiri@stiri-buzau.ro
DISTRIBUIE ARTICOLUL
Citeste  Una dintre cele mai temute închisori din perioada comunistă zace închisă!