DISTRIBUIE ARTICOLUL

Ce ne lipsește pentru a ne civiliza? Se numește educație și trebuie însușită în tot ceea ce facem. 

Felul în care ne manifestăm în spațiul public este cel care dă măsura gradului de civilizație. Exemplele pot să vină din fiecare domeniu, însă astăzi am ales doar unul dintre ele, relevant pentru ceea ce numim civilizție: comportamentul pe șosea.

Să conduci un autovehicul înseamnă mult mai mult decât acel drept dobândit odată cu permisul de conducere. Înseamnă responsabilitate nu doar pentru propria viață, ci mai ales pentru viețile celor din jur. Pentru ”așii volanului” aceste rânduri par banalități, nu de alta dar ei știu mai bine, ei se pricep, eu sunt Dumnezeii șoselelor. Mașina, indiferent de marcă, nu te salvează de propria prostie, de autosuficiență, de inconștiența manifestată la volan.

Poate fi o mașină mai puternică, cu o structură de rezistență mai bună, însă tot o fierătanie e, supusă acelorași neiertătoare legi ale fizicii. Lady Diana a murit într-un Mercedes blindat…

Pentru care motiv, după ce ai trecut de o mașină aflată pe prima bandă, nu ai revenit pe acea bandă, deși nu mai ai nimic de depășit? Cât câștigi mergând așa? Specialiștii spun că este vorba despre o serie de frustrări refulate în stilul de condus. Unii cred că așa își confirmă masculinitatea sau superioritatea față de ceilalți, cred că trebuie mereu să demonstreze că ei nu sunt ”oricine”, că ceilalți le sunt inferiori și trebuie să le admire calitățile. În final nu au câștigat nimic, asta dacă nu punem la socoteală înjurăturile sau ironiile celorlalți.

Citeste  Elevi care fac naveta la ora 5 dimineaţa, uzi până la piele, pentru a merge la școală

Cei despre care vorbim sunt văzuți permanent pe autostrăzi sau drumuri naționale. Chiar dacă nu de puține ori circulă sub limita legală a vitezei, sub nicio formă nu vor să revină pe prima bandă. De ce să fie depășiți? De ce alții să meargă mai rapid decât ei? Nu puține sunt situațiile în care chiar șicanează, frânând nejustificat în fața celor care vin pe banda de viteză. Nu vorbim aici depre cei care circulă cu viteză excesivă, ei fiind încadrați într-o cu totul altă categorie, la care vom face referire separat.

Nu în ultimul rând, să-i amintim și pe cei care circulă cu autovehiculele într-o stare tehnică precară. Probleme la direcție, la sistemul de frânare, la starea pneurilor. Cu mai puțin de 24 de ore în urmă, pe autostrada A3, un accident de circulație trimitea 4 persoane la spital, din cele 7 aflate în autoturismele care au intrat în coliziune.Cercetările au dus la concluzia că explozia unui pneu a dus la pierderea controlului unuia dintre autoturismele implicate. Cei mai mulți cred că nu au cum să pățească așa ceva, că la ei este imposibil să se întâmple, ieșind în trafic după ce își spun ”lasă că merge și așa”. Se dovedește că nu merge. Este suficient să se întâmple o dată, iar viețile celor implicați sunt curmate sau își schimbă fundamental cursurile.

Revenind la dorința de a trăi într-o țară civilizată, nu trebuie să ne uităm către politicieni și să-i blamăm permanent, atât timp cât noi nu respectăm reguli elementare ale conviețuirii. Nu poți avea pretenția să existe poliție la fiecare sută de metri, la fiecare colț de stradă, iar ea să fie acolo doar când alții greșesc. Când noi greșim, suntem nemulțumiți și spunem că poliția stă la pândă ”să facă japcă”. 

Citeste  Avertismentul unui meteorolog! Va fi o iarnă polară, cu zăpezi. Ninsorile se vor instala de săptămâna viitoare

Sursa: observatorulph.ro

Susține presa independentă
Ai un pont? E-mail: stiri@stiri-buzau.ro
DISTRIBUIE ARTICOLUL